Friday 1 January 2016

Τι μας παχαίνει πραγματικά;

 
Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με το τι παχαίνει τους ανθρώπους. Όλοι όσοι θέλουν να χάσουν κιλά αποφεύγουν να τρώνε λιπαρές τροφές. Και τους βλέπετε να τρέχουν να αγοράσουν προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Ακόμα και σε διαφημίσεις τροφίμων, θα δείτε ότι όλες οι εταιρίες τονίζουν το πόσο χαμηλά ή πόσο πιο χαμηλά λιπαρά από άλλα
προϊόντα έχει το δικό τους προϊόν. Είναι όμως το λίπος αυτό που πραγματικά ευθύνεται για τα παραπανίσια μας κιλά;
Και πάλι πρέπει να εξετάσουμε τα πράγματα κάπως στο βάθος τους. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς γίνεται και παίρνουμε λιπώδες βάρος. Τι γίνεται και πιάνουμε κιλά στο "σωσίβιο" και στον πισινό μας; Ναι, δεν αμφιβάλω: δεν πρέπει να συνηθίζουμε να τρώμε τροφές με υψηλά λιπαρά. Αλλά, από την άλλη δεν πρέπει να μην τρώμε καθόλου λίπος. Το λίπος έχει 9,3 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η πρωτεΐνη έχει 4,1 θερμίδες, όπως και ο υδατάνθρακας. Εδώ μπορεί κανείς να πει ότι εφόσον το λίπος έχει τις διπλάσιες θερμίδες, είναι και η κύρια αιτία αύξησης βάρους. Μπα... δεν είναι.
Το σώμα μας έχει την ανάγκη όλων των διατροφικών στοιχείων: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό. Τις πρωτεΐνες τις χρειάζεται για να φτιάξει το μυϊκό ιστό, τους υδατάνθρακες για να μας δώσει ενέργεια (τόσο για την προπόνηση, όσο και για την καθημερινή μας ρουτίνα), τα λιπαρά γιατί πρέπει να απορροφηθούν κάποια άλλα στοιχεία, αλλά και για παραγωγή ενέργειας. Το θέμα όμως δεν είναι ότι τα λίπη έχουν τόσες θερμίδες. Το θέμα είναι ότι αυτές οι θερμίδες, από την ώρα που θα φάτε λίπος, θα αποθηκευτούν σαν λίπος μετά από 12 ώρες. Αυτές τις 12 ώρες όμως που μεσολαβούν, όλο και κάποια κίνηση θα κάνετε. Μπορεί να ασκηθείτε και στο γυμναστήριο μέσα σε αυτό το διάστημα, ή να πάτε για ψώνια, για βόλτα κλπ. Οπότε θα καούν αρκετές από αυτές τις θερμίδες. Αυτό που σίγουρα ΔΕΝ πρέπει να κάνετε, είναι να πάτε για ύπνο μετά από κατανάλωση λιπαρών.
Αν καθίσετε και μετρήσετε πόσο λίπος τρώτε την ημέρα, μπορεί να σας φανεί πολύ. Αυτό όμως που σίγουρα θα σας φανεί υπερβολικό, είναι η παροχή των υδατανθράκων. Και αυτό γιατί οι υδατάνθρακες μπορούν να βρεθούν παντού και σε αφθονία. Οι κυριότερες πηγές είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά πρωινού και η ζάχαρη. όπως είπα και πιο πάνω, οι υδατάνθρακες είναι αναγκαίοι για το σώμα μας, γιατί μας δίνουν ενέργεια. Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο. Για να σε πάει εκεί που θέλεις, πρέπει να του βάλεις βενζίνη. Αν δεν του βάλεις αρκετή, θα σε αφήσει στα μισά και θα σκουντάς. Έτσι είναι και το σώμα. Πρέπει να του δώσεις καύσιμο για να αποδώσει. Αν όχι, θα νιώθεις κούραση, παρόλο που έχεις κοιμηθεί αρκετά. Το κακό όμως με τους υδατάνθρακες, είναι ότι αν φας πολλούς (περισσότερους από ότι χρειάζεσαι), δυστυχώς, μετατρέπονται σε λίπος.
Πως γίνεται να μετατραπούν σε λίπος; Μόλις καταναλώσει κάποιος υδατάνθρακες (ψωμί πχ) τότε αυτοί πηγαίνουν στο στομάχι για να ξεκινήσει η διαδικασία της χώνεψης. Στο στομάχι λοιπόν, όταν έρθουν τα γαστρικά υγρά να διαλύσουν αυτό το ψωμί που φάγατε, απομυζούν την τροφή και τα χυλομικρά (πολύ μικρά αγγεία στο στομάχι) απορροφούν τους υδατάνθρακες για να τους πάνε στο αίμα. Μόλις αυτοί μπουν στο αίμα, παίρνουν μια άλλη ονομασία: σάκχαρα. Είναι το λεγόμενο ζάχαρο του αίματος. Όταν κάποιος λοιπόν φάει υδατάνθρακες, θα μπει ζάχαρο στο αίμα του. Το αίμα θα τροφοδοτήσει αμέσως μετά τον εαυτό του, τους μύες και το συκώτι με ζάχαρο. Αποθηκεύει ποσότητες σακχάρου εκεί και μάλιστα εκεί, τα σάκχαρα έχουν ένα νέο όνομα: γλυκογόνο. Το γλυκογόνο είναι η ενέργεια που το σώμα μπορεί να την πάρει αμέσως. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεται. Αν θέλει κάποιος να κάνει ένα βήμα, κείνη τη στιγμή, οι μύες που εργάζονται για να γίνει το βήμα αυτό, καταναλώνουν γλυκογόνο και το βήμα πραγματοποιείται.
Όλα καλά ως εδώ. Τι γίνεται όμως όταν ένα άτομο φάει πολλούς υδατάνθρακες; Τότε ξεκινά το πρόβλημα. Σε εκείνη την περίπτωση, το σάκχαρο του αίματος θα ανεβεί τόσο πολύ, που θα είναι υπέρ-αρκετό για το αίμα, τους μύες και το συκώτι. Για να μην πεθάνει ο οργανισμός από υπερβολικό σάκχαρο (κάτι από το οποίο κινδυνεύουν οι διαβητικοί), το σώμα, με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο, εκκρίνει από το πάγκρεας μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη. Η ινσουλίνη εισέρχεται στο αίμα και απορροφά τα παραπανίσια σάκχαρα. Μαντέψτε που τα πηγαίνει. Τα μετατρέπει σε λίπος. Εκτός αυτού, η παρουσία ινσουλίνης στο αίμα, σταματά την όποια διαδικασία καύσης του λίπους. Και εδώ είναι το ερώτημα: τρώω υδατάνθρακες πιάνω λίπος, δεν τρώω και μου λείπει η ενέργεια. Τι πρέπει να κάνω για να χάσω περιττό βάρος;
Πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες, αλλά "σωστούς" υδατάνθρακες. Υπάρχει μια ονομασία για το αν κάποιος υδατάνθρακας είναι καλός ή κακός. Λέγεται "γλυκαιμικός δείκτης". Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός που δηλώνει πόσο γρήγορα ή αργά απορροφώνται οι υδατάνθρακες μιας τροφής από το στομάχι στο αίμα. Αν μια τροφή (πχ ζάχαρη) απορροφάται γρήγορα από το στομάχι στο αίμα, τότε αυτή η τροφή λέμε ότι είναι Υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (ΥΓΔ). Αν απορροφάται σχετικά αργά (πχ βρώμη), τότε είναι Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (ΧΓΔ). Οι τροφές με ΥΓΔ ανεβάζουν πάρα πολύ το σάκχαρο στο αίμα και κατά συνέπεια και την ινσουλίνη, που συνεπάγεται τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που ανέφερα παραπάνω. Οι τροφές με ΧΓΔ όμως, δεν αυξάνουν πολύ το σάκχαρο του αίματος με αποτέλεσμα να μην ανεβούν σχεδόν καθόλου τα επίπεδα ινσουλίνης. Και έτσι δεν έχουμε τα γνωστά προβλήματα. Επίσης, το σώμα μας παίρνει υδατάνθρακες και έχει ενέργεια. Κάνουμε δηλαδή τη δουλειά μας, χωρίς να κινδυνεύουμε να πιάσουμε λίπος.
Μάθαμε λοιπόν, ότι μεγάλο ρόλο παίζει η ποιότητα μιας τροφής και όχι μόνο η ποσότητα. Αλλά, και η ποσότητα παίζει κάποιο ρόλο στο να μην παχύνουμε, ενώ παράλληλα να έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια. Αν φάτε πολλούς υδατάνθρακες μαζί, τότε, παρόλο που θα είναι ΧΓΔ (καλής δηλαδή ποιότητας), το σάκχαρο του αίματος πάλι θα ανεβεί και ξέρετε την κατάληξη. Η χειρότερη βέβαια των περιπτώσεων, όπως καταλαβαίνετε, είναι να φάτε και πολλούς και κακής ποιότητας υδατάνθρακες.
Γιατί το λίπος όμως δεν είναι τελικά τόσο επικίνδυνο όσο οι υδατάνθρακες; Γιατί πολύ απλά το λίπος δεν ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος για να αυξηθεί η ινσουλίνη. Επίσης, το λίπος δεν απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό. Για να απορροφηθεί εξ ολοκλήρου, θα πρέπει να περάσουν περίπου 10-12 ώρες. Ενώ οι υδατάνθρακες όπως είπαμε πιο πάνω απορροφώνται σχεδόν αμέσως (ιδίως οι ΥΓΔ). Κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, μετά από κατανάλωση λίπους, φροντίστε να έχετε προγραμματίσει να πάτε γυμναστήριο. Εννοείται ότι και το λίπος παχαίνει. Αλλά στην ουσία, είναι εντελώς αθώο μπροστά στην υπερβολική κατανάλωση "κακών" υδατανθράκων.
Σε τελευταία ανάλυση, τι πρέπει να κάνεις κάποιος για να μην πιάνει λίπος;
-Να τρώει πολλά και μικρά γεύματα κάθε μέρα (συνήθως 5).
-Να τρώει τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη για να πάρει τους απαιτούμενους υδατάνθρακες. Τέτοιες τροφές είναι: μαύρο ψωμί (ολικής και σίκαλης), μαύρα μακαρόνια, μαύρο ρύζι (ιδίως το αναποφλοίωτο), βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης (χωρίς προσθήκη σοκολάτας και/ή φρούτων όμως). Το ξινόμηλο και το αχλάδι είναι από τα καλύτερα φρούτα για να πάρετε υδατάνθρακες ΧΓΔ.
-Να αποφεύγει την ζάχαρη και ότι την περιέχει (γλυκά, σοκολάτες κλπ). Ο μύθος ότι μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μαύρη ζάχαρη είναι... μύθος. Το μέλι επίσης κάνει την ίδια ζημιά. Αυξάνει κατά πολύ το ζάχαρο του αίματος δηλαδή. Είναι πιο θρεπτικό από τη ζάχαρη βέβαια, αλλά σίγουρα μπορείτε να πάρετε από αλλού τις (ελάχιστες) βιταμίνες που θα σας δώσει το μέλι.
-Να κάνει την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς του και ιδίως την αερόβια. Ειδικά όταν θέλει να μειώσει το περιττό του βάρος.
-Να τρώει λιπαρά, για να μπορεί να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και κατά συνέπεια και κάποια από τα μέταλλα στο σώμα του. Επίσης, με την κατανάλωση του λίπους (σε λογική ποσότητα), δίνει στον οργανισμό του και ενέργεια η οποία θα τον βοηθήσει να κάψει λίπος. Απλά θα πρέπει να υπολογίζετε να τρώτε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα.
-Επίσης να κάνει υπομονή και να μην ακούει τις μπαρούφες που λέγονται για δίαιτες από τον Άρη και για δίαιτες που χάνεις 15 κιλά μέσα σε 2 βδομάδες.
Φροντίστε να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να προσπαθείτε να τελειώνετε τον στόχο που εξ αρχής έχετε θέσει. Θα είναι δύσκολα, αλλά τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν με τον καλύτερο τρόπο. Να είστε σίγουροι.

No comments:

Post a Comment